De Blikken Buik: Interview met de artiesten

Diverse personen hebben mee gewerkt om de Outdoor Escape wandeling” De blikken buik” vorm te geven. Vanaf begin juni tot eind september kan je je kennis over Baarle en het smokkelverleden testen via deze escapewandeling. Deze wandeling is ongeveer 3 kilometer lang en onderweg kom je 8 vraagstukken tegen welke gaan over Baarle en in het bijzonder over het kat- en muisspel tussen smokkelaars en douaniers. Mocht je wat hulp kunnen gebruiken om de oplossing te vinden dan is er de mogelijkheid om de QR-code te scannen die bij elke vraag aanwezig is. Je krijgt dan een filmpje te zien wat je kan helpen om je op het juiste spoor te brengen. Deze filmpjes zijn gemaakt door enkele kunstenaars en leden van Baarlese verenigingen. Meer informatie is te vinden op onze website www.cultuurcentrumbaarle.eu  Met medewerking van:

Voorstelling van Syl Verberk    

Zo’n 18 jaar geleden begon ik aan mijn avontuur met Syllie Faces. Sindsdien heb ik kleur mogen geven aan kleine en grote feesten, werk ik voor de Efteling en geniet ik nog steeds van elke blije geschminkte snoet in de spiegel. Ik maak bodypaints voor fotoshoots, videoclips, festivals en beurzen. Daarnaast verzorg ik cursussen, workshops en de verkoop van allerlei schminkmaterialen. Ook voor muurschilderingen, bijvoorbeeld in een kinderkamer, ben je bij mij aan het juiste adres!

Namens welke vereniging of in welke hoedanigheid neem je deel aan dit project?

Vanuit Syllie Faces, ooit begonnen als een hobby, niet wetende dat schminken uit zou groeien tot wat het nu is. Een passie en fulltime job.

Op welke manier heb je een bijdrage geleverd?                                                                               

Dit tip die ik geef is op de manier die mij het beste ligt, via Facepaints.

Op welke manier heb je de inspiratie gevonden  in je bijdrage, zonder precies te vertellen wat je gemaakt heeft?

De inspiratie heb ik gevonden om mijn heen, in het dorp Baarle.

Waar gaat jouw opdracht over zonder te veel prijs te geven?

Het smokkelen van boter. Reken en zoek naar de uitkomst van de som.

Voorstelling van Els Degryse     

20 jaar geleden al schreef Els haar eigen nummers, maar tot op heden was dit niet voor publiek. De afgelopen 10 jaar werkte Els ook als maker en speler bij het gezelschap Compagnie Krak, opgericht samen met haar man Dieter.          

Centraal hier stonden hun woordeloze, humoristische voorstellingen.     

Na dit boeiende en woordloze parcours, keert Els nu terug naar waar ze ooit lang geleden mee begonnen was: als singer-songwriter haar eigen nummers maken en spelen. Ondertussen volgt ze een opleiding aan de Koningstheateracademie in  s’ Hertogenbosch om cabaretier te worden. Naast liedjes schrijft Els ook teksten. Dit alles komt ooit samen in een voorstelling.

Namens welke vereniging of in welke hoedanigheid neem je deel aan dit project ?        

Vanuit mijn eigen stijl en dus als Els Degryse

Op welke manier heb je een bijdrage geleverd?                                                                                  

Heb hiervoor een lied geschreven en ingezongen.                                                                      

Op welke manier heb je de inspiratie gevonden  in je bijdrage, zonder precies te vertellen wat je gemaakt heeft?                                                                                                                             

Mijn inspiratie kwam vanuit het thema smokkelen.

Waar gaat jouw opdracht over zonder te veel prijs te geven?                                                            

Het juiste antwoord zal je zien op het einde van de Escape wandeling.

Voorstelling van Peter Goos           

Peter Goos 65 jaar. Woon in Baarle. Getrouwd 2 kinderen en 2 kleinkinderen                     

Mijn hobby’s zijn toneelspelen, fietsen en wandelen.

Namens welke vereniging of in welke hoedanigheid neem je deel aan dit project ?                     

Ik doe mee vanuit toneelvereniging Enclave-theater.

Op welke manier heb je een bijdrage geleverd?                                                                          

Het uitbeelden van iets wat je kan gebruiken om het antwoord te vinden. Dit kan je via de filmpjes van bijbehorende QR-code bekijken.

Op welke manier heb je de inspiratie gevonden in je bijdrage, zonder precies te vertellen wat je gemaakt heeft?

Ik speel op verzoek een smokkelaar en wat ik laat zien heeft te maken met de juiste oplossing van de vraag die bij mijn opdracht hoort.

Waar gaat jouw opdracht over zonder te veel prijs te geven?

Mijn opdracht heeft te maken met smokkelwaar en/of de manier waarop.

Voorstelling van Rens Grooten        

Mijn naam is Rens Grooten. Ik ben 29 jaar en woon samen met mijn vrouw en dochtertje van 1,5 jaar in Baarle-Nassau. Ik ben docent creatieve vakken aan de Talentenschool te Turnhout. Naast het lesgeven ben ik ook in mijn vrije tijd graag creatief bezig.

Namens welke vereniging of in welke hoedanigheid neem je deel aan dit project?                     

Ik neem deel aan dit project als ‘GRORE’. Onder dit pseudoniem maak ik regelmatig cartoons en illustraties. https://instagram.com/grore_cartoons

Op welke manier heb je een bijdrage geleverd?                                                                  

cultuurcentrum Baarle vroeg mij een illustratie te maken van bepaalde typerende objecten uit de geschiedenis van Baarle.                                                                                                                

Op welke manier heb je de inspiratie gevonden in je bijdrage, zonder precies te vertellen wat je gemaakt heeft?                                                                                                                 

Opzoekwerk naar een stukje geschiedenis van ons dorp. Al een tijdje uit het straatbeeld verdwenen, maar straatnamen nieuw leven ingeblazen.

Waar gaat jouw opdracht over zonder te veel prijs te geven?                                                    

Met de dorstige dagen in het vooruitzicht en nu de terrassen terug open zijn zullen veel Baarlenaren terug denken aan dit onderwerp.

Voorstelling van Theron                                                                                                                             

Ben een graffiti artiest die al vanaf 1993 bezig is met legale graffiti. Ooit begonnen toen ik reclametekenen op school als vak had. In de tijd dat er nog geen internet was waren enkele boeken en tijdschriften het enige waar ik les uit kon halen en inspiratie. Nu met de komst van internet kan ik een breder publiek bereiken en merk dat nog steeds veel artiesten en schrijvers zich met graffiti bezig houden.

Namens welke vereniging of in welke hoedanigheid neem je deel aan dit project?               

Ik ben een liefhebber en niet vanuit een orgaan of groep betrokken bij dit project. Ik vond de oproep erg leuk en probeer met mijn deelname graffiti in het algemeen positief onder de aandacht te brengen.

Op welke manier heb je een bijdrage geleverd?                                                                                

Ik breng het anoniem, niet onder mijn eigen naam, onder de aandacht omdat het volgens mij past bij de graffiti scène en bij het geheime project. “Ik ben langs geweest ;)”.

Op welke manier heb je de inspiratie gevonden in je bijdrage, zonder precies te vertellen wat je gemaakt heeft?

Mijn inspiratie komt of komt niet. Het project pakte me en mijn opdracht riep meteen een aantal ideeën op. Uiteindelijk heb ik het dicht bij mijn graffiti gehouden.

Waar gaat jouw opdracht over zonder te veel prijs te geven?

Een tip waar mijn opdracht over gaat, natuurlijk over graffiti letters…maar misschien is er wel meer aan de hand met de letters…