Amalia van Solms: 2 lezingen

Twee lezingen 17 januari

In de aula van het cultuurcentrum organiseert onze heemkundekring op dinsdag 17 januari na elkaar twee lezingen. Aanvang 19.30 uur.

– Eerst is er een voordracht van een half uur over de postballons van Parijs (1870- 1871). Eén van die ballons, de ‘Archimède’, was de eerste postballon in Nederland. Hij landde meer dan 150 jaar geleden in Castelré. Auteur, specialist ter zake en ballonvaarder Hans van Hoesel brengt een ruim honderd jaar oud model van zo’n gasballon mee, alsmede enkele attributen die betrekking hebben op de Archimède.

– Aansluitend onderhoudt dokter Hans van den Broek ons met verhalen uit de dokterspraktijk. Hans geeft al ruim 25 jaar lezingen over hoe onze voorouders de geneeskunde hebben meegemaakt. Dat leidt tot interessante inkijkjes in de denkwereld van de dokters en hun patiënten en vaak humoristische anekdotes. De lezing gaat over vreemde voorvallen, vergissingen die dokters maken en grappen die patiënten met hen uithalen. Maar ook over hoe een dokter een collega aanpakt die misschien een al te grote concurrent wordt. U hoort over het vergeten gebruik om veel eieren te eten na de bevalling en over de omgang met patiënten. Het is niet meer voorstelbaar dat dokters vroeger wegkwamen met de lompheid die ze soms ten toon hebben gespreid. Luister verder naar de perikelen bij het schrijven en betalen van rekeningen. En met name de speciale positie als het de geestelijkheid betrof. Misschien duiken er tijdens de lezing weer andere anekdotes op. De voorraad verhalen is immers zeer groot. U zal in ieder geval merken dat dokters ook maar gewone mensen zijn, al worden ze door hun patiënten soms op een voetstuk gezet.

Het evenement is afgelopen.

Datum

17 jan 2023
Verlopen!

Tijd

19:30

Organisator

Amalia van Solms
Amalia van Solms
Email
info@amaliavansolms.org
Website
https://www.amaliavansolms.org/

Comments are closed.