Lezing/ boekpresentatie: Tim Verheyden (reportage-maker VRT NWS)

Tim Verheyden is reportage-maker bij VRT NWS voor onder meer Pano en Canvas. Hij focust op verhalen over de invloed van technologie op ons als mens en de maatschappij. Voor Pano maakte hij de onthullende reportage over ‘Schild & Vrienden’ en de driedelige reeks Facebook & ik. In 2019 ontdekt Tim voor VRT NWS dat Google via de Google Home meeluistert naar wat we zeggen. De reportage leidde wereldwijd tot de aanpassing van de privacy voorwaarden van Google. ‘Fake News & Desinformatie’ werd in 2020 onder de aandacht gebracht door Tim, onder meer door de Pano reportage ‘De Perfecte Storm’. In 2021 kwam de Pano reportage over ‘Privacy en ik’ tot stand: Tim onderzoekt in welke mate onze privacy onder druk staat.

Tim Verheyden verdiende als journalist en presentator zijn sporen bij TV Limburg en daarna bij de Vlaamse Mediamaatschappij als reporter voor het magazine Telefacts. In april 2012 ging hij aan de slag bij de nieuwsdienst van de VRT waar hij voor Het Journaal ging werken en als reportagemaker en presentator van het duidingsprogramma Koppen. Daar maakte hij indruk met de indringende reportage ‘Made in Bangladesh’ over de werkomstandigheden van textielarbeiders in dit lageloonland.

‘HET HAD WAAR KUNNEN ZIJN’ : FAKE NEWS & DESINFORMATIE

Fake news en desinformatie zijn cruciale delen van de strategie van de Russische president Poetin in zijn oorlog met Oekraïne. Het doel is chaos en conflict. Hoe is het zover kunnen komen dat de manipulatie van informatie zo een wapen wordt?

Na het tijdperk Trump werd met de komst van het coronavirus in 2020 ook Vlaanderen overspoeld met valse en foute informatie over het virus. Nepnieuws en desinformatie in de vorm van verwarrende berichten over het virus waren schering en in slag op sociale media, maar ook via mail en WhatsApp werden ze gretig gedeeld Vaak ook onbewust. In deze lezing neemt Tim Verheyden u mee achter de schermen van valse informatie, fake nieuws en complottheorieën.

Fake News werd wereldwijd een begrip toen Donald Trump tot Amerikaans president werd verkozen. Ook vandaag, nu hij geen president meer is; is de grens tussen feit en fictie soms heel erg vaag. Door Trump werd fake news ook een politiek begrip en de technieken erachter hebben intussen een grote impact op onze maatschappij. Desinformatie, bewust gemanipuleerde informatie, zal nog niet meteen verdwijnen. Hoe is het zover kunnen komen en wat kunnen we er tegen doen?

Gratis met je Theek5 cadeaukaart!

Koop je kaarten aan de kassa

Het evenement is afgelopen.

Datum

22 feb 2023
Verlopen!

Tijd

20:00

Kosten

€10,00
Categorie

Organisator

cultuurcentrum Baarle
Telefoon
0135078233
Email
info@cultuurcentrumbaarle.eu

Comments are closed.