Wie is Ilja
Ilja komt uit ons mooie dorpje Baarle en is 38 lentes jong. Als kind hield ze al van tekenen en knutselen. Na de Havo is ze de opleiding reclame presentatie en communicatie gaan doen bij SintLucas te Boxtel. Waarna ze in de lichtreclame terecht kwam. Al die jaren bleef ze in deze tak werkzaam. Eerst op contract en later als zzp’er. Het is iets waar je niet makkelijk meer uit geraakt. Regelmatig wordt ze weer gevraagd voor een klusje. Maar ze miste echter het echte werk. Het met je handen creatief op de ramen schilderen en niet alleen grafisch ontwerpen.
Hoe alles begon
In 2006 koos Ilja ervoor om buiten haar vaste werk als zzp’er voor zichzelf te beginnen. Ze reed in het begin door het dorp en stopte bij een zaak wanneer ze het reclamebord niet zo mooi vond en stelde de vraag of zij dit voor hun mocht tekenen/ schrijven. In ruil hiervoor kreeg ze in het begin iets kleins. Het mogen maken van deze kleine dingen was tevens een mooi visitekaartje voor haar werk. De klant blij, zij blij. En in een klein dorpje als Baarle gaat de mond op mond reclame als een lopend vuurtje en kreeg ze al snel naamsbekendheid. Tegenwoordig wordt ze voor van alles gevraagd zoals winkeletalages, horeca, maar ook particulieren weten haar graag te vinden voor bv. een mooi geboorteraam.
Hoe komt ze bij ons terecht
Ilja geeft al jaren workshops handlettering. Dit is ooit begonnen in samenwerking met de Bruna.
Sinds vorig jaar geeft ze deze cursus ook in ons cultuurcentrum. En zo is het opstapje ontstaan naar deze opdracht.
Hoe ga je te werk
Wanneer ze een opdracht krijgt luistert ze naar wat men graag wil. Dan komen er vaak al heel wat gedachten in haar op en gaat ze meteen in de positieve kant van het onderwerp zitten. Het liefste werkt ze graag zo vrij mogelijk en zo min mogelijk naar een voorbeeld. Het creatieve proces en iets unieks maken vindt ze erg fijn. Wanneer ze aan haar brainstorm werkt maakt ze graag gebruik van tijdschriften. Dan kijkt ze naar kleurgebruik, foto’s en sfeer. Deze geven haar weer extra input bij haar brainstorm. Bij kleine opdrachten begint ze vaak ter plaatse gewoon op het raam te schilderen met de ideeën in haar hoofd. Hier is ze stilaan ingegroeid. Vroeger tekende ze deze vaak eerst wel uit op papier. Tijdens het plaatsen kan het ontwerp nog veranderen. Zelfs wanneer de basis staat is dit nog mogelijk. Soms is dit nodig wanneer je merkt dat de schildering niet goed overkomt door de achtergrond die zichtbaar is door het raam.
Wanneer het grote opdrachten zijn zoals bij ons en op meerdere ramen maakt ze gebruik van een digitaal programma. Zo kan ze op haar iPad op de ramen tekenen zoals deze in het echt er uit gaan zien. Zo kun je meteen zien hoe de tekening overkomt en of je idee ook binnen de raamverdeling past en of de boodschap die je wil overdragen ook zicht- en voelbaar is. In haar ontwerp voor onze ramen beeldt ze een verhaal in het zwart wit uit. Ze kiest bewust om bij deze opdracht geen gebruik te maken van kleur zodat het gevoel en de beweging zo veel beter zichtbaar is.
Ze begint met een handkus waarbij je eventueel zelf een selfie foto kunt maken en zo actief mee kan doen in het verhaal. Vervolgens gaan deze kusjes over in een zwerm vogels die staan voor de samenhorigheid. Ook maakt ze gebruik van bloemen en een muziekdoosje. De danseres uit het muziekdoosje danst zich een weg naar haar vrijheid.
Plaatsen van het werk
Er zijn verschillende manieren om een raamschildering te plaatsen. Dit kan aan de binnenkant van het raam of aan de buitenkant en gebeurt meestal met acrylverf. Wanneer het om tekst gaat binnen wordt deze ook wel eens met krijtverf geplaatst. Ilja plaatst zowel binnen als buiten raamschilderingen. Maar ze doet dit meestal aan de buitenkant. Soms plaatst ze haar werk aan de binnenkant. Dit kan bv. te maken hebben met de weersomstandigheden. Wanneer het nat weer is of te koud droogt de verf aan de buitenkant niet goed en loopt de tekening uit. In spiegelbeeld schrijven gaat haar goed af, dus dat maakt voor haar niet uit. Wel is het zo dat je aan de buitenkant meer met lagen en schaduw kan werken. Wanneer bepaalde afbeeldingen echt groot zijn maakt ze ook eerst een mal die ze dan aan de binnenkant van het raam kan hangen en het zo kan overtrekken.
Wat maakt raamschilderingen mooi
Het is vooral de oude ambacht van vroeger uit die mensen aanspreekt. Het spreekt veel meer dan een raamsticker.