Schilderingen op ramen cultuurcentrum

Hoopvolle culturele boodschap

Stephanie Gillis en Ilja Martens, twee kunstenaars kregen de opdracht om de ramen van het cultuurcentrum aan de straatkant te beschilderen met een hoopvolle culturele boodschap. Cultuurcentrum Baarle wil hiermee graag een warme steun geven aan kunstenaars maar zeker ook alle inwoners van Baarle een hart onder de riem steken.

Momenteel zijn Stephanie en Ilja aan het werk om de ramen van de Aula en de kantoorgang aan de Pastoor de Katerstraat te verfraaien. Ze brengen een mooie schilderingen aan die een hoopvol verhaal brengen; een hoopvol verhaal vol steun en warmte voor ons allemaal.

Stephanie Gillis woont in Turnhout en nam al verschillende keren deel aan de kunstprojecten van het cultuurcentrum. “Als klein kind hield ik al van knutselen en schilderen. Ik was een echte crea bea. Vanaf de basisschool ging ik al naar de teken / kunstacademie waar ik in mijn vrijetijd leerde tekenen met potlood, kleien en schilderen. Ik koos er echter voor om na de middelbare school een studie psychologie te volgen. Maar het creatieve bleef aan me knagen.” Ze kreeg de vraag van een koffiezaak of ze een muurschildering wilde maken. De eigenaar gaf haar dat kleine zetje wat ze nodig had om meer tijd te steken in haar passie en hobby. Nu wordt ze regelmatig gevraagd door horeca, ziekenhuizen, woonzorgcentra en particulieren die graag wat unieks op hun ramen willen. Ze volgde ook nog een avondschool voor basis grafisch ontwerp. “Het is vooral de oude ambacht van vroeger die mensen aanspreekt. Het spreekt veel meer dan een raamsticker.”

Ilja Martens woont in Baarle. Net als Stephanie is ze een dertiger. “In 2006 koos ik ervoor om buiten mijn vaste werk ook voor mezelf te beginnen. Ik reed in het begin door het dorp en stopte bij een zaak wanneer ik het reclamebord niet zo mooi vond. Ik stelde dan de vraag of ik dit voor hun mocht tekenen/ schrijven. In ruil hiervoor kreeg ik in het begin iets kleins. Het mogen maken van deze kleine dingen was tevens een mooi visitekaartje voor mijn werk. De klant blij, ik blij. En in een klein dorpje als Baarle gaat de mond op mond reclame als een lopend vuurtje en kreeg ik al snel naamsbekendheid. Tegenwoordig word ik voor van alles gevraagd zoals winkeletalages, horeca, maar ook particulieren weten me graag te vinden voor bv. een mooi geboorteraam. “ Ilja geeft sinds vorig jaar cursus handlettering in het cultuurcentrum.

De volgende dagen kan je Ilja en Stephanie nog volop aan het werk zien. Ze werken met dit mooie weer noestig verder aan hun schilderingen. Begin maart gaat alles klaar zijn.

Volledig interview: