vrijdag 15 november 2024

Voorstelling; Kurt Vanhoutte, Ditmar Bollaert en Els Prevenier – De Toverlantaarn

En het ontstaan van de moderne wereld

Zelfs Christiaan Huygens kon niet voorzien wat hij in zijn handen hield toen hij rond 1659 een toverlantaarn in elkaar zette. Hij bouwde het eerste projectieapparaat…

Toch liet de uitvinder het instrument ongebruikt op zolder liggen. Toen Huygens’ vader, die de potentie ervan zag, Christiaan de opdracht gaf het apparaat gereed te maken voor een demonstratie aan het Franse hof, saboteerde hij het zelfs door de lenzen uit te schakelen. Huygens beschouwde de lantaarn niet als een serieuze wetenschap en geloofde dat ‘de poppenkast’ hem en zijn vader in verlegenheid zou brengen.

In zekere zin had hij gelijk en werd de lantaarn al snel gebruikt op kermissen en om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Pas later werd de lantaarn gebruikt waarvoor we nu nog steeds media inzetten; overdragen van kennis door beeldmateriaal. De lantaarn werd het ultieme instrument van de middenklasse, bevredigde hun honger naar kennis en exotische plaatsen, maakte nieuwe inzichten uit de astronomie, geologie en microscopie toegankelijk voor een publiek van honderden tegelijk en betoverde nieuwsgierige ogen met vergezichten vanaf de Noordpool, Egypte , China, Afrika en vele andere onbereikbare plaatsen.

In deze voorstelling belicht theaterwetenschapper Kurt Vanhoutte de spannende historiek van de Toverlantaarn. Ditmar Bollaert en Els Prevenier ondersteunen dit met een echte toverlantaarn en glasplaten die de mooiste beelden creëren.

Voor iedereen die ook maar de minste interesse heeft in het ontstaan van beeld.

Reserveren warm aanbevolen | Entree €5,-

GEBRUIK JE THEEK5-CADEAUBON  en geniet van max 5 euro korting.

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

vrijdag 15 november 2024

Tijd

19:30 - 22:00

Kosten

€5,00

Locatie

Cultuurcentrum Baarle

Comments are closed.