22 maart 2023
Afgelopen

Lezing: Johan Depoortere

DE VERDWENEN DORPEN VAN PALESTINA

Sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 zijn ruim 600 Palestijnse dorpen verdwenen. In de meeste gevallen werden de bewoners verdreven en de huizen en gebouwen met de grond gelijk gemaakt. Volgens de officiële zionistische versie werden de dorpen veroverd en verwoest als gevolg van de oorlog. Maar uit de Israëlische archieven die in de jaren 80 en 90 werden opengesteld blijkt dat de verdrijving van de Palestijnen en de vernietiging van hun woonplaatsen beantwoordde aan een vooropgesteld plan voor de verwijdering van de Arabische meerderheid uit wat een zuiver Joodse staat moest worden.

Drie kwart miljoen Palestijnen werden verjaagd om plaats te maken voor Joodse kolonisten die op het grondgebied van de verdwenen dorpen kibboetsen (collectieve boerderijen), moshavs (coöperatieve ondernemingen) en steden oprichtten. In veel gevallen werd de oorspronkelijke Arabische naam verjoodst. Soms bleef een moskee, een islamitische begraafplaats of een kerk overeind, maar meestal werd elke herinnering aan de vroegere Palestijnse bewoners uitgewist. Er werden bomen geplant en natuurreservaten gecreëerd om heropbouw onmogelijk te maken. Om te verhinderen dat de verdreven bewoners terug zouden komen, werden strenge wetten uitgevaardigd. Grond werd in beslag genomen en wie uit de buurlanden “illegaal” de grens overstak werd als “infiltrant” beschouwd en kon ter plekke worden doodgeschoten.

De vernietiging van de Palestijnse dorpen is geen geschiedenis: het is een proces dat tot vandaag voortduurt. Op de Westelijke Jordaanoever worden op vandaag 70 dorpen met vernietiging bedreigd. Vaak gaat aan de vernietiging een campagne van agressie en terreur door Joodse kolonisten vooraf. Het normale leven van de Palestijnse bewoners wordt onmogelijk gemaakt, bouwvergunningen worden zelden of nooit toegekend en “illegaal gebouwde” huizen opgeblazen. Dorpen van de half nomadische bedoeïenen worden niet als zodanig erkend en blijven verstoken van infrastructuur als water en elektriciteit. Ze zijn gedoemd tot “autodestructie.”

De niet aflatende pogingen om het overwegend Palestijnse Oost-Jeruzalem te ‘verjoodsen’ hebben in 2021 tot de zoveelste opflakkering van de oorlog tegen de Palestijnen in Gaza geleid. Joodse settlers proberen met succes en met steun van het Israëlische gerecht de Palestijnse bewoners in de wijk Sheikh Jarrah uit hun huizen te drijven. Hetzelfde gebeurt in de wijk Silwan en andere geannexeerde Palestijnse dorpen van Groot-Jeruzalem waar 350000 Palestijnen wonen en als tweederangsburgers worden behandeld. De etnische zuivering gebeurt dit keer niet enkel met bulldozers en dynamiet maar ook met juridische en bureaucratische middelen.

Johan Depoort­ere

Koop hier je kaarten:

Kaarten enkel aan de kassa nog verkrijgbaar.

Het evenement is afgelopen.

Datum

22 maart 2023
Afgelopen

Tijd

20:00

Kosten

€5,00

Organisator

cultuurcentrum Baarle
Telefoon
0135078233
Email
info@cultuurcentrumbaarle.eu

Comments are closed.