woensdag 9 oktober 2024

Lezing; Ivan Tijsmans – Prikkeldraad…

...over het GSM gebruik van de broekzakgeneraties

Deze lezing is bij uitstek een “must seen” voor ouders, opvoeders, leerkrachten en iedereen die dagelijks omgaat met jongeren.

Terwijl de leeftijd van de gemiddelde gsm-gebruiker blijft dalen stijgt het gevoel van onrust en angst bij kinderen en jongeren. Dag na dag wordt de gsm interactiever en analyseert hij ons gedrag dankzij artificiële intelligentie.

Slim uitgekiende beloningssystemen ontwikkeld door ’s werelds beste applicatieontwikkelaars en psychologen verhogen de drang naar connectie en informatie. Elke volger, like, streak, tag, view, comment,… maakt onze kinderen en jongeren gelukkig dankzij de aanmaak van dopamine in hun lichaam. Helaas is het geluk van korte duur en stijgt de drang naar meer.

Multitaskend, met de blik verspreid over verschillende schermen, gaat onze jeugd elke nieuwe uitdaging aan. Helaas toont onderzoek aan dat deze overload aan informatie nefast is voor productiviteit en efficiëntie. Infobesitas zorgt voor overprikkeling en de aanmaak van cortisol, het stresshormoon.

Frankrijk voerde enkele jaren geleden een gsm-verbod op school in voor alle jongeren onder de 16 jaar terwijl New York terug afstapte van deze drastische regel die 10 jaar geleden werd ingevoerd. Nederland en het Verenigd Koninkrijk voeren het verbod dan weer in op alle secundaire scholen vanaf 2024.

Eén heiligmakende oplossing is er duidelijk niet. Gelukkig is er al veel expertise en zijn er wel antwoorden op andere vragen… Hoe maak je het gsm-gebruik van jouw kind bespreekbaar? Wanneer ben je gsm-verslaafd? Hoeveel beslissingen nemen we onbewust? Hoe doorprik je hardnekkige gewoontes? Waarom communiceert een kind liever via sociale media? Hoe verarm je digitale connectie? Is snapchat voor jongeren nog verslavender dan de sociale media waar hun ouders notie van hadden op dezelfde leeftijd? Word je van gamen ongelukkig? Leidt gsm-gebruik gewoon af of is het een handige manier om ongemakkelijke situaties te ontvluchten? Hakt gsm-gebruik in op onze sociale vaardigheden of worden we net een betere versie van onszelf? Overkomt het iedereen dat je je gsm in je broekzak voelt trillen terwijl hij zelfs nog niet in je broekzak zit? Hebben profielen van vrienden een impact op het zelfbeeld van jouw kind?…

Prikkelraad is een lezing met antwoorden op al deze vragen en biedt handvaten over mijn evenwichtsoefening als leerkracht, zorgcoördinator, kinder- en jongerencoach bij kopjekop en papa van 3 opgroeiende pubers tussen levensprikkels, overbodige ruis en veilig mediagebruik.

Het verlangen naar verbinding verwart onze sociale en persoonlijke waarden. De jetlag voor elk kind, elke jongere ligt op de loer.

Moeten we de gsm dan bannen uit het leven van onze kinderen en jongeren? …

 

Reserveren warm aanbevolen | Entree €5,-

GEBRUIK JE THEEK5-CADEAUBON  en geniet van max 5 euro korting.

Gratis voor leden van ANV. ANV is een vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking.

Word lid of wil je meer info: www.anv.nl

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

woensdag 9 oktober 2024

Tijd

19:30 - 22:00

Kosten

€5,00

Locatie

Cultuurcentrum Baarle

Comments are closed.