dinsdag 9 juli 2024 - zaterdag 31 augustus 2024
Nu bezig

Tentoonstelling; Vélo – Poezie en Verlichting

Gedurende de zomer is op de benedenverdieping de tentoonstelling met de werken van Vélo te bewonderen.
Vélo is het pseudoniem van 2 Belgisch-Nederlandse kunstenaars: Veronique en Loes.

Vélo maakt kleurrijke werken, vaak in olieverf soms in inkt of acryl. De hier getoonde werken bevatten de serie “Poezie” en “Verlichting”

Poezie
Het belangrijkste thema dat Vélo hier heeft gekozen, is het enerzijds verlangen van de mens naar een aangename werkelijkheid. Een veilige wereld vol kleur, simpel en overzichtelijk zoals de meeste van ons zich die herinneren uit hun kindertijd. Anderzijds is er de harde realiteit van zwart-witte waarden die met elkaar conflicteren tot en met de oorlogen en terreuraanslagen aan toe. Geen mens lijkt ze te willen maar tegelijkertijd is er niemand bereid zijn idealen bij te stellen naar een grijstint. De wereld van oorlog, geweld of conflicten stelt Vélo aanwezig door de poezie-album gedichtjes te voorzien van een zwaar beladen datum, bv die van de aanslag op de Twin Towers of de Russische invasie van Oekraïne.

Verlichting
De neiging van mensen om hoe dan ook te ontsnappen aan de duisternis heeft Vélo recentelijk vertaald in de kleine serie ‘Verlichting’ . Bijvoorbeeld ‘Verlichting I’ toont een vrouw in een rood zijden pyjamajasje met haar hoofd nonchalant in een lampenkamp gestoken. Het licht daarbinnen overstraalt haar, zij baadt zich in het wattage maar haar omgeving blijft betekenisvol in het duister. Alle ‘verlichte’ vrouwen hebben zich teruggetrokken in een klein wereldje van licht en warmte, de werkelijkheid effectief buitengesloten. Ze hebben er niks mee te maken, staan er geheel los van. Zouden we dat niet allemaal willen? Echt niet?

Gratis toegankelijk tijdens de openingstijden

 

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

dinsdag 9 juli 2024 - zaterdag 31 augustus 2024
Nu bezig

Tijd

Hele dag

Locatie

Cultuurcentrum Baarle

Comments are closed.