Persoonlijk verhaal

Anneke

Anneke is 82 jaar en heeft dementie, haar man Leo is 84 jaar. Anneke is nog altijd een knappe vrouw. Hun zoon woont in Spanje, ze appen en facetimen elke dag. Hij heeft vroeger als kind een hersenbloeding gehad. De andere zoon is overleden, heeft 4 kinderen bij zijn eerste vrouw en eentje bij de tweede. Ze zien hun kleinkinderen niet meer. Anneke en Leo vinden dan een heel lastige situatie. Ze gingen vroeger veel naar Spanje en Duitsland.

Ze komen van Dordtrecht en zijn in 2003 op “L’ Air Pur”, vakantiepark gaan wonen.

Leo heeft jarenlang als rechercheur gewerkt bij de politie: Bijstandsteam, grote moord- en andere zaken opgelost. Vaak was hij in het buitenland maar Anneke vond dat niet erg en is niet ongerust geweest. Leo speelde ook niet onaardig voetbal en speelde zelfs voetbal samen met criminelen. Hij hanteerde de stijl van gemoedelijkheid en bleef de mens in de crimineel zien. Anneke was veel alleen toen en nu leven ze rustig hun leventje.

Anneke heeft als bibliothecaris gewerkt bij Unilever, een groot bedrijf. Later wilde ze in de bibliotheek werken in BN maar dat is niet doorgegaan. Ze heeft heel haar leven een constante moeheid gevoeld, terwijl ze nooit ziek geweest is. Naast dementie heeft ze nu nog kanker waarvoor ze in behandeling is.

“Ik wil gewoon zijn.”

“ ’s Nachts is het een diepe ellende met Anneke”, zegt Leo. Ze haalt dag en nacht door elkaar. Zelf lacht ze het weg. Ze heeft anderhalf jaar dementie. Ze heeft er veel last van: namen, woorden vergeten, plaatsen niet meer weten… “Ik wil gewoon zijn”, zegt Anneke. Het ging een tijdje moeilijker. Ze gaat naar psycholoog en nu zijn die gedachten weg. “Ik wil gewoon nog wat in dit leven zijn.”

Leo en Anneke zitten altijd gezellig samen: tv kijken, iets eten, iets drinken… Grotere activiteiten doen ze niet meer.

Anneke heeft nog gewerkt bij woonwinkel Goossens en was actief bij CDA Baarle-Nassau. Nu is Leo bang om haar alleen achter te laten. Anneke wordt blij als ze van Leo een nieuw jurkje of rokje krijgt. Ze blijft een knappe vrouw.