Persoonlijk verhaal

Berry

Tevreden kijkt Berry terug op zijn leven. Berry is 88 jaar.

Vroeger heb ik een winkel gehad in ijzerwaren en gereedschappen in Tilburg. Veel gewerkt met sloten, kluizen en alarmeringen. Toen kwam de groothandel en was het niet haalbaar meer om de winkel open te houden. “Maar omdat ik altijd het merk LIPS verkocht, daar veel kennis en kunde van in huis had, mocht ik namens LIPS scholing geven”.  Colleges aan bijvoorbeeld de politie of aan verzekeringsagenten over hoe inbrekers te werk gaan en hoe hiertegen te beveiligen.

Humor was het sleutelwoord in de colleges, “dan had ik de aandacht van iedereen”, vertelt Berry honderd uit. “Dan ging ik ze uitleggen hoe je het beste kon inbreken, zodat wij van de firma LIPS meer sloten konden verkopen”.

Als de fotograaf dan vraagt of Berry nog tips heeft, krijgt hij een college beveiliging. Berry schudt het zo uit zijn mouw. “Ik heb hier eens een minister van veiligheid uit België op bezoek gehad. Hij kreeg van mij privé tekst en uitleg over beveiliging”. “Heel aardige man, heel gewoon”, vult zijn vrouw Mies hem aan, “hij heeft ook gewoon een broodje met ons meegegeten”. Ze weten niet meer wie het exact was.

“Ik heb alles gedaan wat ik heb willen doen".

Mies zorgt al veel jaren voor haar man, zorgt voor de dagelijkse structuur, voor het eten en drinken, de medicijnen op uur en tijd, regelt alle afspraken. Ze krijgen daarbij hulp van hun lieve kinderen en kleinkinderen, dat gaat in goede harmonie met elkaar. Pas nog hun 60-jarige huwelijk gevierd. Trots laten zij daarvan de foto’s zien.

Het belangrijkste is dat we samen zijn. We zorgen voor elkaar. Hij zorgt ook voor mij, hij is ook bezorgd om mij, dat ik tijd heb voor mijn hobby’s en voor mijn vriendinnen vindt hij ook heel belangrijk. Dat gaat heel natuurlijk, want we zorgen al 60 jaar voor elkaar.”, vertelt Mies.

Humor houdt Berry op de been. Hij kan overal een grapje van maken. In zijn tuin heeft Berry veel van zijn handwerk verspreid staan, als een expositie. Helaas kan hij al dat handwerk niet meer netjes bijhouden. “Het is een tuin in verval, net als wij”, grapt Berry. Ook laat hij ons zijn eekhoorn-snelweg-naar–de-eetzaal zien. “Via de A58 en afslag A16 kunnen de eekhoorntjes dagelijks pinda’s komen eten in de eetzaal. Kost me wel mijn vakantiegeld aan pinda’s.”