Persoonlijk verhaal

Chris

Chris is 73 jaar en weduwe van Jan waarmee ze 34 jaar getrouwd was. Ze woont zelfstandig in een appartement in Baarle-Nassau en met de ondersteuning van haar 2 dochters Liesbeth en Annemiek gaat dit uitstekend. 

Chris was verpleegster in het ziekenhuis tot dat er kinderen kwamen en daarna is ze mee gaan werken in het bedrijf.

“Rekenen lukt helaas niet meer. Echt jammer.”

Jan en Chris hadden samen een loonwerkers-bedrijf aan de grens. Chris was erg actief in het bedrijf: ze deed de administratie. Met best heel veel rekenwerk uit het hoofd of op papier. De computer had zijn intrede nog niet gedaan. Nu geeft Chris aan ze door haar Alzheimer niet meer kan rekenen. 

Velen kennen haar, ze ging voor het innen van de rekeningen langs de klanten. Ook sprong zij rustig op de trekker als er te weinig werkmannen waren.

Chris ging graag op forel vissen die zij dan zelf rookte. Maar ook elke zondag “vierspanrijden” op concoursen door heel Nederland en België was een grote passie.  Ze is jarenlang vrijwilligster en bestuurslid geweest bij de “Zonnebloem”. Ze zorgde 17 jaar als mantelzorger voor haar ouders en schoonouders. Ook de heemkunde kring kon op haar rekenen als er een gids voor de vele toeristen nodig was in Baarle.

Chris gaat met veel plezier 2x per week naar zorgboerderij “Chaamdijk” in Chaam waar het heel gemoedelijk is.  “Niets moet en alles mag”, zijn de woorden van Chris.

Chris ontdekte zelf dat ze achteruitging en dat haar geheugen haar wel eens in de steek liet. Ze is in samenspraak met haar dochters naar de huisarts gegaan en van daaruit zijn er verdere onderzoeken bij de specialisten gedaan. Hieruit bleek dat Chris de ziekte van Alzheimer heeft. Ze heeft dit volgens haar zeggen meteen aanvaard, maar dat wil niet zeggen dat er geen traantjes worden gelaten. Ze geeft aan veel te slapen als ze alleen is en vaak niet uit haar woorden kan komen in gezelschap.

Chris voelt zich samen met haar dochters nog een gelukkig mens.