Persoonlijk verhaal

Jan

Tijdens ons bezoek is het een waterval aan verhalen. Jan en Riet, 67 jaar getrouwd, hebben veel meegemaakt en veel te vertellen.

Oorspronkelijk niet uit Baarle, pas in 1957 verhuisd naar Hertog. Dit kwam via de connectie met de kippenslachterij, die ook geslachte konijnen verkocht. Laat Jan nou net erg goed geweest zijn in het slachten van konijnen, 35 in een uur.

Jan, 89 jaar heeft veel verschillende banen gehad, heeft zichzelf opgewerkt, want in de oorlog opgegroeid, betekent geen opleiding gehad.

De oorlog heeft een diepe indruk op hem gemaakt. Hij heeft nog steeds de nare beelden van bombardementen op zijn netvlies staan. Jan heeft het er moeilijk mee en wordt er verdrietig door. Riet wil die beelden vervangen door mooiere verhalen uit die tijd. Want er zijn ook mooie dingen gebeurd. Optimistische instelling helpt bij het dagelijkse leven. Want wat is jullie tip om zo samen oud te worden? Dat is om goed voor elkaar te zorgen!

"Blijven lachen, hou de zon aan je kant.”

Vissen was een gezamenlijke hobby van Jan en Riet.

Lourdes: afgelopen zomer is het echtpaar mee op reis geweest naar Lourdes. Dit is een fijne ervaring geweest voor hen alle twee. Ze waren al eerder in Lourdes geweest, weten er beiden goed de weg. Gaan ook graag naar de Salvator Kapel op Nijhoven, maar omdat Jan steeds slechter uit de voeten kan, is dat nu niet langer haalbaar.

Jan heeft een beroerte doorgemaakt, waardoor er schade in de hersenen is ontstaan. De geheugenproblemen die erdoor zijn ontstaan, zijn volgens Jan grotendeels vanzelf weer beter geworden, maar de lichamelijke klachten blijven, of gaan steeds meer in de weg staan van dagelijkse activiteiten. Jan is snel moe, kan niet veel meer helpen.

Gelukkig kan Jan nog goed verhalen vertellen, hierbij lijkt hij niet moe te worden. Over zijn tijd als profvoetballer bij Feyenoord. Door een blessure helaas uit gevoetbald, maar hij heeft bij DOSKO, de voetbalploeg de jeugd getraind, jaren aan een stuk. Ook heeft hij in Hertog autorijles gegeven. Dat was wel een bijzonder verhaal. Lange tijd krijgen de Belgen gewoon standaard een rijbewijs, als ze een auto hadden gekocht. Maar een rijles hadden ze nog niet gehad.

Rijles geeft Jan niet meer, maar als hij naast Riet in de auto zit, geeft hij nog gratis en voor niets adviezen aan Riet.

Ook heeft hij in het bestuur gezeten van de KBO en in de gemeenteraad van Baarle-Nassau. Eigenlijk kent heel Baarle hem en hij kent iedereen.

0032 0478 391 327