Persoonlijk verhaal

Walter

Walter, 84 jaar is geboren in Eindhoven, maar woont al meer dan 50 jaar in Baarle. Dat is gekomen via zijn werk voor de grootste drukker van Nederland, drukkerij de Jong. Walter heeft een grafische opleiding gehad, destijds als loodzetter in Roermond. De drukker wilde hem graag in dienst nemen en regelde dat hij met zijn gezin een huis kon huren in Baarle. Er is in de loop van de jaren veel veranderd aan het drukwerk, want moest Walter vroeger alles met de hand zetten, met lood werken zonder bescherming, is nu alles gedigitaliseerd. Walter was bij de drukker de eerste werknemer die met een computer ging werken. Hij kreeg daarvoor een opleiding in Amstelveen. Hij is altijd een prima graficus geweest.

“Hier komt de knapste vent van Baol."

Maar het was niet alleen maar werken. Hij ging met zijn vrienden naar “de Staminee”, zoals hij zelf zegt. Walter heeft daar goede herinneringen aan. Hij heeft altijd graag met contact gehad met vrienden en collega’s. “Hier komt de knapste vent van Baol.”: zo kwam hij altijd al glimlachend het café binnen.

Walter vertelt over zijn hobby’s, over dat hij van klassieke muziek houdt en van opera’s. Hij heeft jaren vrijwilligerswerk gedaan bij de radio van het TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg. Daar draaide hij mooie klassieke muziek. Mozart is zijn favoriet.

Hij heeft een fascinatie voor vliegtuigen. Hij ging vroeger vaak naar Schiphol om vliegtuigen te spotten. Dit heeft hij overgebracht aan zijn kleinzoon, die eerst met opa meeging. Kleinzoon heeft de traditie in ere weten te houden, want toen Walter geen auto meer mocht rijden, gingen ze voortaan samen met de trein naar Schiphol. Hun eigen samen-dagje-uit: vliegtuigen spotten.

Vandaag is één van de twee dochters op bezoek. Ze helpt hem met het invullen van de kalender, zodat hij belangrijke dingen beter kan onthouden. Verjaardagen bijvoorbeeld. Walter woont nu 3 jaar in een zorgappartement, zijn vrouw woont nog in hun huis. Gelukkig woont het gezin dichtbij en kunnen ze vaak bij elkaar op bezoek. Familie is belangrijk voor Walter, hij is er trots op.

“Als mijn vrouw op bezoek komt en we samen dingen gaan doen”: dan is het een mooie dag voor Walter.

Dochter vertelt dat Walter de laatste tijd moeilijk te motiveren is om activiteiten op te pakken, geen interesse meer heeft, zich verveelt. Hij kan van die mopper-dagen hebben, het gaat op en af. Voor de omgeving is het ook moeilijk om met de wisselende stemmingen om te gaan. Vandaag is een goeie dag. Walter geniet van het bezoek, van het gesprek en van de belangstelling. Hij is trots op wie hij is en op wie hij was. Hij is blij met zijn vrouw, zijn kinderen en kleinkinderen.