Zonde om weg te gooien…

Heb je een cd die je niet meer beluistert? Een boek dat je toch niet meer leest? Toevallig wat te veel blikjes conserven gekocht? Heb je wat kleren die nog in goede staat zijn? Heb je iets over en vind je het zonde om weg te gooien? Geef het vanaf nu een plaatsje in de ruilkast van cultuurcentrum Baarle en maak er een ander blij mee.

De ruilkast kan je vinden in de benedengang van het cultuurcentrum. Het is een initiatief van Ilja Martens uit Baarle-Nassau en het cultuurcentrum. Ilja geeft cursussen handleterring en maakt mooie raamschil-deringen op ramen van huizen en op etalages van winkels. Ilja vertelt: “Ik had heel wat boeken teveel en zette thuis voor mijn deur een ruilkastje voor boeken. Het werd op korte tijd best een behoorlijk succes. Als snel had ik het idee om er meer mee te doen dan enkel boeken. Maar ik vond niet meteen een kast en niet meteen een goede plek. Tot ik naar het cultuurcentrum stapte met het idee en met een kast.” Ilja en Paul van het cultuurcentrum overlegden een paar keer met elkaar om alles goed door te praten en af te spreken. En kijk, sinds kort staat de ruilkast daar. Ze is er nog maar een weekje, maar ze kent heel wat belangstelling.

Het concept van de givebox/ruilkast is ontstaan in Berlijn. In augustus 2011 nam Andreas Richter het initiatief om een open kast naast zijn woning te plaatsen waar hij kleine spullen die hij niet meer gebruikt achter te laten, in plaats van deze op een tweedehandswebsite te plaatsen en daarna te versturen. Iedereen mag de spullen vrij meenemen of iets achterlaten. Daarna verspreidde het idee zich over gans Europa. En februari 2020 was Baarle aan de beurt.

In de ruilkast kan je alle spullen die in goede staat en schoon zijn, aanbieden. Alle spullen zijn welkom, zolang ze in de kast passen. We plaatsen geen spullen voor, naast of op de kast. Voedingsmiddelen zijn ook toegestaan, in zoverre ze niet over datum zijn of de blikjes geopend. Zie je iets moois in de kast, maar heb je zelf niet niks bij? Alleen iets meenemen mag ook. In de kast liggen kaartjes waarop je een boodschap kan achterlaten voor de nieuwe eigenaar.

De ruilkast kan je gebruiken tijdens de openingsuren van het cultuurcentrum: maandag – vrijdag van 09.00 tot 22.00 uur en zaterdagvoormiddag van 09.00 tot 12.00 uur.

Meer via www.cultuurcentrumbaarle.eu