Sociale activiteiten

in cultuurcentrum Baarle

Naast het veelzijdige culturele programma biedt het cultuurcentrum diverse sociale activiteiten.


Baols Bakske

Het Baols Bakske is een laagdrempelige ontmoetingsactiviteit voor alle inwoners uit onze gemeente voor jong en oud. Wekelijks vinden er verschillende activiteiten plaats.

Hoe leuk is het om elkaar te treffen als je op een donderdagmiddag toch geen andere afspraken hebt?
Onder het genot van een ‘Baols Bakske’ met wat lekkers, kan je anderen leren kennen, ideeën en talenten delen en een praatje maken. Wellicht heb je dezelfde hobby’s? Wil je gaan shoppen, wandelen, fietsen, gamen, culinair zijn, tuinieren… of zoek je gewoon gezelligheid?

Tijdens ons ‘Baols Bakske’ ontmoeten we elkaar en kunnen we iets voor elkaar betekenen. Iedereen, jong en oud is van harte welkom.

Onze enthousiaste gastvrouwen verwelkomen jullie graag. Een leuk interessant donderdagmiddag programma maken we samen met elkaar.

Kan je door omstandigheden niet zelfstandig kunnen komen? Bel dan met Dorpsverbinder Baarle Nassau Eveline Beemster.  (+ 31 (0) 645 160 623) of stuur een mail naar evelinebeemster@contourdetwern.nl

Indien mogelijk halen we je op en brengen we je thuis.

Elke donderdagmiddag
tussen 13.30 en 16.00 uur

Deelname is gratis.
Meer weten? www.bijzonderbaarle.nl


Ruilkast

Zonde om weg te gooien…

Heb je een cd die je niet meer beluistert? Een boek dat je toch niet meer leest? Toevallig wat te veel blikjes conserven gekocht? Heb je wat kleren die nog in goede staat zijn? Heb je iets over en vind je het zonde om weg te gooien? Geef het een plaatsje in de ruilkast van cultuurcentrum Baarle en maak er een ander blij mee.

De ruilkast kan je vinden in de benedengang van het cultuurcentrum. Het was een initiatief van Ilja Martens uit Baarle-Nassau en het cultuurcentrum. Ilja geeft cursussen handleterring en maakt mooie raamschil-deringen op ramen van huizen en op etalages van winkels

In de ruilkast kan je alle spullen die in goede staat en schoon zijn, aanbieden. Alle spullen zijn welkom, zolang ze in de kast passen. We plaatsen geen spullen voor, naast of op de kast. Voedingsmiddelen zijn ook toegestaan, in zoverre ze niet over datum zijn of de blikjes geopend. Zie je iets moois in de kast, maar heb je zelf niet niks bij? Alleen iets meenemen mag ook. In de kast liggen kaartjes waarop je een boodschap kan achterlaten voor de nieuwe eigenaar.

De ruilkast kan je gebruiken tijdens de openingsuren van het cultuurcentrum

maandag – vrijdag van 09.00 tot 22.00 uur en zaterdagvoormiddag van 09.00 tot 12.00 uur.


Budgetcafé

In een Budgetcafé kunnen inwoners terecht met vragen over administratie, formulieren of geldzaken. Je krijgt gratis hulp en tips van een team van professionals en vrijwilligers.  Je kan binnenlopen voor bijvoorbeeld hulp bij het aanvragen of wijzigen van zorg- en huurtoeslag. Maar ook voor het ordenen van de administratie en het maken van een budgetplan. Of als je moeite heeft om rond te komen van je inkomen, kunt je er terecht voor hulp of advies.

Als inwoner van een ABG gemeente mag je bij alle Budgetcafés in de regio binnenlopen. Zo kun je kiezen welke tijd en locatie het best uitkomt. Dat is bijvoorbeeld handig als je werkt in één van de andere dorpen. Maar ook als je gebonden bent aan bepaalde tijden, de Budgetcafés hebben namelijk verschillende openingstijden.  

Het Budgetcafé heeft spreekuren in Alphen, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen. Je mag zelf kiezen bij welk Budgetcafé je binnenloopt. Een afspraak maken is niet nodig.

Praktische info:

  • Maandagochtend van 9.00 – 10.30 uur in Cultuurcentrum Baarle (Pastoor de Katerstraat 7, Baarle)
  • Dinsdagochtend van 9.00 – 10.30 uur in Het Trefpunt bij cultureel centrum Den Heuvel (Heuvelstraat 5, Alphen)
  • Dinsdagavond van 17.00 – 19.00 uur in Cultureel centrum de Schakel (Kerkstraat 104, Gilze)
  • Vrijdagochtend van 9.00 – 12.00 uur in Het Palet (Rembrandtlaan 54, Rijen)

Lunchclub Baarle

Kom jij ook gezellig mee eten? Lunchclub Baarle is voor iedereen die zin heeft om gezellig samen een broodje te eten, te kletsen en anderen te leren kennen.

Enthousiaste vrijwilligers, een club van vijf dames, ontvangen je graag. De eerste data is bekend, namelijk maandag 19 februari van 11.30 tot 13.30uur. De overige data voor 2024 volgen zo spoedig mogelijk.

Samen met lokale sponsors wordt er gezorgd voor een (h)eerlijke gezonde lunch, een achtergrondmuziekje en een fijne sfeer. Na afloop en naar wens kan je na het ‘samen eten’ nog blijven (bijvoorbeeld voor een wandeling, een praatje of een spelletje)

Een keer per maand

De eerste keer dit jaar is op maandag 19 februari van 11.30 tot 13.30 uur. De overige  worden spoedig bekend gemaakt. Houd hiervoor Ons Weekblad, sociale media en www.bijzonderbaarle.nl in de gaten. 

Meer informatie bij de Dorpsverbinder Eveline Beemster (+31 (0) 645 160 623)


Praatpunt

Ben je nieuw in Baarle (en omgeving) en wil je de Nederlandse taal oefenen? Bibliotheek Baarle nodigt je uit om contacten te leggen en je thuis te voelen in Baarle. Kom naar de bibliotheek en oefen het Nederlands in gezellige sfeer.

Anderstaligen kunnen elkaar in het Praatpunt ontmoeten en zo met elkaar in gesprek komen. Vrijwilligers in groepjes van minimaal twee personen begeleiden de bezoekers door ter plekke te achterhalen waar de meeste behoefte aan is en daarmee met hen aan de slag te gaan. Denk hierbij aan de woorden die je nodig hebt om boodschappen te doen, een doktersbezoek te plannen, … Het kan door middel van spreken over nieuws en actualiteiten, over gebruiken en gewoontes. Maar ook creatief bezig zijn, kan leiden tot elkaar beter verstaan.

Belangrijk is dat iedereen zo veel mogelijk Nederlands met elkaar spreekt. Dat leidt gaandeweg tot verbetering en het zich meer eigen maken van onze taal.

Het Praatpunt is te vinden in onze bibliotheek.

Elke woensdagochtend
tussen 10.00 en 12.00 uur

Er is gratis koffie, thee en de kinderen zijn ook welkom.

Meer weten?  www.theek5.nlDorpsteams

Dorpsteam Baarle-Nassau is er voor jou
Wij willen dat iedereen in Baarle-Nassau mee kan doen op alle leefgebieden. Dat iedere inwoner prettig kan wonen, rond kan komen van zijn of haar inkomen, een kansrijke en veilige thuissituatie heeft en gezond is. Waar dat nodig is ondersteunt het dorpsteam mensen daarbij. Dorpsteam Baarle-Nassau is er voor al jouw vragen en ideeën!

Samen sociaal
Samen met inwoners en instanties werken we aan een sterke sociale basis. We willen vitale dorpen en wijken door de kracht die er is, vergroten en versterken. Waar iedereen in staat is om zo goed mogelijk met de uitdagingen van het leven om te gaan.

We zoeken jou?!
Heb je vragen waar je zelf niet uitkomt, hulp nodig of heb je juist ideeën om jouw dorp leuker en socialer te maken? Neem contact op met Dorpsteam Baarle-Nassau! Wij weten of zoeken uit waar je terechtkunt met je hulpvraag of idee en helpen je verder.

Elke maandag 09.00 – 10.30 uur

in lokaal 3

Elke donderdag 14.00 – 15.00 uur

in lokaal 3

Contact kan ook via contact@dorpsteambaarlenassau.nl

Cultuurcentrum Baarle organiseert diverse activiteiten, cursussen, lezingen, concerten en meer!

Met steun van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog