Start: donderdag 23 november 2023, 19.00 uur

Zintuigen bij mens en dier

Als het over zintuigen gaat, denken we vrijwel onmiddellijk aan onze ogen en zien. Een interessante vraag is: neemt iedereen hetzelfde waar?

Vrijwel iedereen zal het er mee eens zijn dat in bovenstaande afbeelding het linke vlak rood is en het rechter groen. Voor groen-rood kleurenblinde mensen zal er geen verschil bestaan tussen de twee rechthoeken.

Iedereen zal het erover eens zijn dat hier een theepot is weergegeven.

Kernvraag: nemen we allemaal hetzelfde waar? Maar ook ruiken, proeven, voelen en horen zijn voor ons belangrijk. Er zijn zintuigen waar we ons niet zo van bewust zijn. Pas als ze het niet meer doen of heel actief worden, merken we dat die er ook zijn, zoals evenwichts- en drukzintuigen. We hebben in totaal ongeveer 20 receptoren (zintuigen).

Neemt een hond de omgeving net zo waar als wij? Iedereen weet dat deze dieren heel goed kunnen ruiken. Veel insecten en vissen zijn daarin toch beter.  Werken de ogen van een paard net als die van ons? In principe wel, maar een paard kijkt vooral ‘horizontaal’. Om richting te bepalen, gebruiken wij o.a. kompassen. Veel dieren hebben die niet nodig, want zij kunnen magneetvelden waarnemen of elektrische velden. Een vleermuis is zo goed als stekeblind. Toch kan hij zich heel goed oriënteren door echolocatie met behulp van geluid.

In de cursus wordt gekeken naar onze eigen zintuigen, maar ook naar die van dieren. Alles zal uitgelegd worden aan de hand van PowerPoints met veel beeldmateriaal. En we gaan een aantal proefjes doen.

 

Docent: Bart Bannink

 

Datum & tijd
Start: donderdag 23 november 2023, 19.00 uur

Aantal lessen
4 lessen van 2½ uur

23 en 30 november + 7 en 14 december

Max. aantal deelnemers
10

Kosten
€ 75,- per persoon

Locatie
cultuurcentrum Baarle

Telefoon
013 507 82 33

Email
info@cultuurcentrumbaarle.eu