woensdag 13 november 2024

Lezing; Marcel Haenen – Pinguins en de mensen

Hoe kun je nu niet van de pinguïn houden?

De kans is groot dat de helft van de pinguïns voor het einde van deze eeuw niet meer bestaat door toedoen van de mens. Dat was voor Haenen, die een grote voorliefde heeft voor deze rare vogel, genoeg reden om er een boek over te schrijven. Dit boek is verrukkelijk, hilarisch, geschiedkundig boeiend en goed geschreven. Het is een eyeopener en een liefdesverklaring.

Deze lezing over zijn boek is geen opsomming van wat we als mens allemaal verkeerd doen, zeker niet. Het is gebaseerd op feiten, een stukje historie over zowel Haenen zelf als over de pinguïns. Het vertelt de ontdekking van de pinguïn door Europese zeevaarders in de 15e eeuw. Hoe de pinguïn door de eeuwen heen is belaagd, gegeten, te kijk gezet en er soorten bijna zijn uitgestorven. Dat terwijl er pinguïn botten zijn gevonden van meer dan 60 miljoen jaar oud. Hoe de mens in een fractie van deze tijd de pinguïn kan laten uitsterven. En wist je dat er maar liefst 18 pinguïn soorten zijn waarvan Haenen de meeste heeft gezien.

Deze lezing wil je niet missen als je ook maar iets meer wilt weten over deze bijzondere vogel, maar ook als je een beeld wilt krijgen van hoeveel invloed de mens heeft op de natuur en het voortbestaan of uitsterven van diersoorten.

Na deze lezing garanderen we dat je op een andere manier naar de pinguïn kijkt, weet je dat er een “Olympische Spelen voor Pinguïnologen” bestaat en hoe een Amerikaanse jurist, die de belangen van Microsoft behartigde, na het zien van pinguïns tijdens zijn werk in Nieuw-Zeeland, zijn baan opzegde en jarenlang onderzoek deed naar de “taal” van pinguïns.

Kortom een avond die je niet snel zult en wilt vergeten en je wellicht ook een nieuwe liefde oplevert!

Reserveren warm aanbevolen | Entree €5,-

GEBRUIK JE THEEK5-CADEAUBON  en geniet van max 5 euro korting.

Gratis voor leden van ANV. ANV is een vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking.

Word lid of wil je meer info: www.anv.nl

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

woensdag 13 november 2024

Tijd

19:30 - 22:00

Kosten

€5,00

Locatie

Cultuurcentrum Baarle

Comments are closed.