donderdag 7 december 2023
Afgelopen

Lezing: Patrick van Gompel: Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn?

 

De Belgische journalist Patrick Van Gompel heeft iets met de Nederlandse grens, met Nederland en de Nederlanders. Hij schreef er een boek over: NOU EN – Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn. Op 7 december interviewen de burgemeesters van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau Van Gompel over zijn boek. Dat gebeurt niet toevallig in Baarle-Hertog-Nassau, op de grens.

Patrick Van Gompel is in Turnhout geboren maar in Weelde opgegroeid. Met zijn neus tegen de grens dus van Baarle-Hertog-Nassau. Hij at in Nassau voor het eerst Chinees en hij vond de dinsdagmarkt met de grote kaasstanden bijzonder exotisch. In zijn boek “NOU EN” staat er zelfs een scène die zich afspeelt in hotel-restaurant Den Engel. Sterker nog, als jonge verslaggever volgde Van Gompel nog de gemeenteraad van Baarle-Hertog voor de kranten Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

De burgemeesters die hem interviewen zijn om te beginnen Frans De Bont, burgemeester van Baarle-Hertog. Van Gompel heeft hem in het begin van de jaren tachtig leren kennen als gemeenteraadslid. Ook de burgemeester van Baarle-Nassau, Marjon de Hoon-Veelenturf, stelt vragen. Oud-burgemeester Jan Van Leuven van Baarle-Hertog schuift mee aan. Van Leuven en Van Gompel zijn oorspronkelijk van Weelde maar ze leerden elkaar beter kennen toen Van Leuven burgemeester was in Hertog en Van Gompel er de gemeenteraad volgde als verslaggever.

In het boek “NOU EN” zoekt en vindt Van Gompel de wortels van de ziel en het karakter van de Nederlander. De strijd tegen het water, de invloed van Luther en Calvijn, eerst de koopman en dan de dominee, de naweeën van de koloniale tijden, de verschillen tussen de Randstad en de buitengebieden, de provinciale verschillen, de Bijbelgordel, boven en onder de rivieren, het komt allemaal aan bod.
Voor zijn boek heeft hij 23 Bekende Nederlanders geïnterviewd en 5 Onbekende Nederlanders. Hun citaten wisselt Van Gompel af met eigen journalistieke en toeristische observaties en historische en sociale achtergrondinformatie. Tussendoor plukt hij fragmenten uit Nederlandse liedjes, boeken en cabaret.
Het boek leest als een uitgeschreven podcast of een televisiedocumentaire.

Patrick Van Gompel is al 45 jaar journalist. Hij werkte vooral voor VTM-Nieuws maar ook voor Nederlandse dagbladen en radiostations. Voor VTM volgde hij Nederland van dichtbij. Twee jaar geleden schreef hij het boek “Van onze verslaggever ter plaatse” over zijn journalistieke avonturen her en der in de wereld. Daar staan onder meer verhalen in over zijn oorlogsverslaggeving in het Midden-Oosten, Centraal-Afrika en Oekraïne.

Praktische informatie
Plaats: Cultuurcentrum Baarle, Pastoor de Katerstraat 5-7, Baarle-Hertog / Baarle-Nassau
Datum: 7 december 2023
Uur: 19.30 uur
Organisatie: Theek 5 Bibliotheek Baarle
Toegang: 7,5 euro (inclusief één consumptie)
Kaartverkoop: koop je kaartje via deze link of in de bibliotheek.

Problemen bij het online inschrijven? Mail dan naar i.peeters@theek5.nl of bel (0031)640270057, en wij schrijven je alsnog in.
Dresscode: oranje

Na afloop signeert Patrick zijn boeken “NOU EN” en “Van onze verslaggever ter plaatse”.

De Belgische journalist Patrick Van Gompel heeft iets met de Nederlandse grens, met Nederland en de Nederlanders. Hij schreef er een boek over: “NOU EN – Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn”. Op 7 december interviewen de burgemeesters van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau Van Gompel over zijn boek.

Het evenement is afgelopen.

Datum

donderdag 7 december 2023
Afgelopen

Tijd

19:30 - 22:00

Comments are closed.