Start: donderdag 12 oktober 2023, 19.00 uur

Voortplanting bij planten, schimmels en dieren

Als je een bioloog vraagt wat het doel van het leven voor organismen is, zal die antwoorden: voortplanten, nauwkeuriger: het doorgeven van zijn genen aan de nakomelingen. Er hebben zich duizenden manieren van voortplanten ontwikkeld: van het stekken bij planten tot heel ingewikkelde systemen, zoals bij de mens. 

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen ongeslachtelijke en  geslachtelijke voortplanting. Bij ongeslachtelijke voortplanting (klonen) groeit een deel van het ouderorganisme uit tot een nieuw individu. Deze is erfelijk gezien identiek aan de ouder. Je hebt geen partner nodig. Bij geslachtelijke voortplanting versmelten speciale cellen: ei- en spermacellen. De daaruit ontstane bevruchte eicel groeit uit tot een nieuw individu. Deze is erfelijk gezien uniek. Bijna altijd zijn de ei- en spermacellen afkomstig van verschillende individuen,

In deze cursus zal een aantal veel voorkomende manieren van voortplanten bij verschillende groepen organismen aan de orde komen: bacteriën, schimmels, planten en dieren.

Alles wordt uitgelegd aan de hand van PowerPoints met veel beeldmateriaal.

 

Docent: Bart Bannink

 

Datum & tijd
Start: donderdag 12 oktober 2023 19.00 uur

Aantal lessen
4 lessen van 2½ uur

12, 19 en 26 oktober + 2 november

Max. aantal deelnemers
10

Kosten
€ 75,- per persoon

Locatie
cultuurcentrum Baarle

Telefoon
013 507 82 33

Email
info@cultuurcentrumbaarle.eu